rune_operasjon_filterprimos

Den intense smerten er borte. Morfinen sammen med stesoliden har endelig gitt meg ro. Tanken på at én av de verste prosessene er over, hjelper også. Kateteret er igjennom hjertekammeret og nede i venstre lunge. Nå starter neste prosedyren.

Rune skal nå tette abnormale kar-nøster som han strategisk velger ut. Mange av de dårlige kar-nøstene overlapper med de gode. Han må derfor være veldig nøye med hvem han tetter, så han ikke ødelegger det friske lungevevet jeg har.
Gjennom denne prosedyren må jeg ligge stille og holde pusten i det Rune skanner lungen mens han injiserer kontrastvæske igjennom kateteret. Jeg er godt bedøvet og føler lite ubehag, annet enn et trykk i brystet, og en luggende følelse i lysken idet Rune dytter og drar i kateteret for å navigere inni lungene.
Når Rune finner et område han vil tette, ber han sykepleierne om spesifikke komponenter som blir sendt inn i enden av kateteret, og ut i lungen der Rune sikter. Disse metall komponentene koiler seg rundt i årene, og forårsaker en sperre for blodets gjennomstrømning.

Jeg ligger å følger med på en monitor som viser samme bilde av det Rune og sykepleierne får se. Min helse og velvære ligger i Rune sine hender, så muligheten for å følge med på prosessen er engasjerende for meg. Jeg ser kateteret bevege seg rundt, frem og tilbake. Årene blir synlige i det de injiserer kontrastvæske, og deretter helt blokkert i det de sprøyter inn metall.
For hvert sted Rune tetter, tenker jeg; “Kan dette være synderen som gjør meg så dårlig?”.
For hver snarvei som tettes, jo bedre gjennomstrømning får blodet inn i vevet som er friskt. Spørsmålet er hvor mange som må tettes for at det skal gi effekt. Jeg har flere tusen snarveier for blodet å strømme igjennom, og Rune kan ikke tette alle. Men å tette de største må jo hjelpe noe? Bare tiden vil vise.

embolisering_bilde_filterdoris

Rune skraper uunngåelig inatt luftveiene mens han opererer. Jeg kjenner en trang for å hoste. Det samler seg blod i luftveiene fra små rifter, og jeg må få det opp. Hvis jeg hoster, trekker lungene seg brått sammen, og jeg er redd det forstyrrer Rune sin fremgang. Jeg undertrykker hosten, og er innstilt på å holde på blodet til inngrepet er ferdig.

Advertisement